Προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το σχολικό έτος 2015-2016

Σας ενημερώνουμε ότι, με ευθύνη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016 (Οκτώβριος 2015 - Δεκέμβριος 2015), θα λειτουργήσουν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα για τις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιφέρειας Αττικής:

 

1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η μούμια του Νεσπακασούτι».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ τάξης Γυμνασίου. Σκοπός του είναι η γνωριμία των μαθητών με τα ταφικά έθιμα της Αρχαίας Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, μέσα από τη συζήτηση, την έρευνα, το παιχνίδι των ρόλων, την αναπαράσταση ενός αρχαίου αιγυπτιακού ταφικού εθίμου και την εικαστική δραστηριότητα, οι μαθητές γνωρίζουν τον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό, κατανοούν τη σημασία των δοξασιών σχετικά με τη μεταθανάτια ζωή στην Αρχαία Αίγυπτο, γνωρίζουν τις σημαντικότερες εφαρμογές ενός αρχαίου ταφικού τελετουργικού και αναγνωρίζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου κατά την αρχαιότητα.

Ο αριθμός των μαθητών δε θα πρέπει να υπερβαίνει τους 30. 

 

2. Διαδικτυακή εφαρμογή «Τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων».

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε για εφήβους 12 έως 18 ετών και μπορεί να αξιοποιηθεί αυτόνομα ή ως βασικό συστατικό ενός σχεδίου εργασίας στο σχολείο. Με τη βοήθειά της, τα παιδιά μπορούν να διερευνήσουν τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων μέσα από τη σκοπιά τεσσάρων διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων: του αρχαιολόγου, του επιγραφικού, του μηχανικού και του ιστορικού των επιστημών. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία ή περισσότερες από τις παραπάνω αποστολές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και καλούνται να συλλέξουν στοιχεία για να απαντήσουν στα τρία βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν έως σήμερα τους ερευνητές: 1)  Τι είναι και από τι αποτελείται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, 2) Πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει και 3) Πότε, από ποιον και πού κατασκευάστηκε.

 

3. Εκπαιδευτικός δανειστικός φάκελος «ΑΓΩΝ. Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα.

Ο φάκελος δημιουργήθηκε παράλληλα με την περιοδική έκθεση ΑΓΩΝ, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2004, ως προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πραγματεύεται τη σημασία που είχε η άμιλλα και ο συναγωνισμός στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Εξετάζονται όχι μόνο οι αθλητικοί αλλά και οι καλλιτεχνικοί αγώνες (μουσικοί, θεατρικοί κ.ά.). Ο φάκελος περιλαμβάνει ένα έντυπο για τον διδάσκοντα, δύο έντυπα για τους μαθητές 7-11 και 12-15 ετών αντίστοιχα, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και μια αφίσα.

 

Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα και το δανεισμό του εκπαιδευτικού υλικού είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

? Από 21 Σεπτεμβρίου 2015: δηλώσεις συμμετοχής για τα προγράμματα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο 2015.

? Από 1 Δεκεμβρίου 2015: δηλώσεις συμμετοχής για τα προγράμματα Ιανουαρίου ? Ιουνίου 2016.

 

Τηλ. επικοινωνίας :  2132144813 και 2132144814

Ωράριο επικοινωνίας :  10.00 ?14:00

Υπεύθ. Επικοινωνίας :  Μαρία Σελέκου, Παναγιώτα Κουτσιανά.

Ιστοσελίδα: www.namuseum.gr 

Joomla templates by a4joomla