Καλώς ήλθατε
Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του τμήματος πολιτιστικών θεμάτων της Δ΄Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών. Στη σελίδα μας μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για καλλιτεχνικές δραστηριότητες των σχολείων της περιοχής μας αλλά και νέα για πολιτιστικές - καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άλλων φορέων.
Απολογισμός προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων σχ. έτους 2021-22
Καλούνται οι συντονιστές των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων να προετοιμάσουν τον φάκελο απολογισμού των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων. Ο φάκελος περιλαμβάνει:
1)Το δελτίο απολογισμού συμπληρώνεται στη διεύθυνση:
-Για τα πολιτιστικά προγράμματα : https://bit.ly/APOLOG-22
-Για τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: https://forms.gle/f95uUKpwMKcfGLiQ7
-Για τα προγράμματα Αγωγής Υγείας:https://forms.gle/m32E5ozhbdEjV32WA
Tο δελτίο συμπληρώνεται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά στις παραπάνω διευθύνσεις. Δεν χρειάζεται να σταλεί σε έντυπη μορφή.
Υλικό Διαδικτυακού σεμιναρίου: «Πώς η (πόση) Αρχαιότητα «χωράει» στο Σχολείο. Η αρχή μιας συζήτησης», 9-10/5 (2)
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας διά της υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων – Τ. Γιακουμάτου- σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις ΔΕ Α΄, Γ΄ Αθήνας, και Δυτικής Αττικής και τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα πραγματοποίησαν διαδικτυακή Διημερίδα με τίτλο: «Πώς η (πόση) Αρχαιότητα «χωράει» στο Σχολείο. Η αρχή μιας συζήτησης» Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 09 και Τρίτη 10 Μαΐου 2022 κατά τις ώρες 18.00-21.00 μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ.
Με ποιους τρόπους άραγε “βιώνεται” η αρχαιότητα στο σύγχρονό (μας) ελληνικό σχολείο από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες; Στη διημερίδα πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε και να μοιραστούμε προβληματισμούς, διαπιστώσεις, προτάσεις εφαρμοσμένες στη σχολική πράξη, εναλλακτικές προτάσεις, απόπειρες συνομιλίας με το “σήμερα” και το “εγγύς” των εφήβων, ώστε να αποτελέσει την αρχή μιας συζήτησης για την προσέγγιση του αρχαίου πολιτισμού στο σχολείο μέσω των πολιτιστικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ή άλλων εναλλακτικών πρότζεκτ- δράσεων.
Πρόσκληση συμμετοχής στην παρουσίαση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων 2022
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 και την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 συνδιοργανώνεται διαδικτυακά με την χρήση της πλατφόρμας WEBEX, από τη Δ.Δ.Ε. Δ’ Αθήνας, τους Εκπαιδευτικούς και τους Μαθητές που υλοποίησαν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, η παρουσίαση των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 2021-2022.
Επίσκεψη στην έκθεση «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση» (1453-1821)», 15/5
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας διά της υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας στο κτίριο του Παλαιού Χρηματιστηρίου, Πεσμαζόγλου 1, με τίτλο:«Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση» (1453-1821)». Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τηνΚυριακή 15 Μαΐου κατά τις ώρες 11.00-12.30.
Διαδικτυακό σεμινάριο: «Πώς η (πόση) Αρχαιότητα «χωράει» στο Σχολείο. Η αρχή μιας συζήτησης», 9-10/5
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας διά της υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων – Τ. Γιακουμάτου- σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις ΔΕ Α΄, Γ΄ Αθήνας, και Δυτικής Αττικής και τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή Διημερίδα με τίτλο: «Πώς η (πόση) Αρχαιότητα «χωράει» στο Σχολείο. Η αρχή μιας συζήτησης» Η διημερίδα έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 09 και Τρίτη 10 Μαΐου 2022 κατά τις ώρες 18.00-21.00 μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ.
Με ποιους τρόπους άραγε “βιώνεται” η αρχαιότητα στο σύγχρονό (μας) ελληνικό σχολείο από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες; Στη διημερίδα πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε και να μοιραστούμε προβληματισμούς, διαπιστώσεις, προτάσεις εφαρμοσμένες στη σχολική πράξη, εναλλακτικές προτάσεις, απόπειρες συνομιλίας με το “σήμερα” και το “εγγύς” των εφήβων, ώστε να αποτελέσει την αρχή μιας συζήτησης για την προσέγγιση του αρχαίου πολιτισμού στο σχολείο μέσω των πολιτιστικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ή άλλων εναλλακτικών πρότζεκτ- δράσεων.
Project για… δέσιμο». Σεμινάριο βιβλιοδεσίας για εκπαιδευτικούς, 14-15/4
Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’, Γ’, Δ΄ Αθήνας και Δυτικής Αττικής, διά των υπεύθυνων Πολιτιστικών Θεμάτων, διοργανώνουν εκ του σύνεγγυς σεμινάριο χειροποίητης βιβλιοδεσίας για εκπαιδευτικούς, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου που εορτάζεται στις 2 Απριλίου.
Το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί για τις κάτωθι ημερομηνίες:
Παρασκευή 8/4/2022, 18.00-20.00, στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Περιστερίου
Τρίτη 12/4/2022, 18.00-20.00, στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Καισαριανής
Πέμπτη 14/4/2022, 18.00-20.00, στο 1ο ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου (Στρογγυλό)
Παρασκευή 15/4/2022, 18.00-20.00, στο 1ο ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου (Στρογγυλό)
Διαδικτυακό σεμινάριο: «Η Μαγεία του Google Arts & Culture στην Εκπαίδευση», 5/4
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας διά της υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις ΔΕ Α’, Γ΄Αθήνας, και Δυτικής Αττικής θα πραγματοποιήσει διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο:« Η Μαγεία της εφαρμογής Google Arts & Culture στην Εκπαίδευση». Το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 5 Απριλίου κατά τις ώρες 18.00-20.00.
Υποστηρικτικό υλικό σεμιναρίου Google Arts & Culture
Παρουσίαση Δημήτρη Τζούρη speakerdeck
Παραπομπές σεμιναρίου Google Arts & Culture
padlet σεμιναρίου
Ηχογράφηση - αρχείο Mp3
--------------------------------------------------------
Φλαμανδικές παροιμίες Google Arts & Culture
Παροιμίες των Κάτω Χωρών, γνωστές και ως "Φλαμανδικές παροιμίες" ή "Ο γαλάζιος μανδύας" ή, επιπλέον "Ο κόσμος ανάποδα" είναι πίνακας ζωγραφικής του 1559 που φιλοτέχνησε ο Φλαμανδός ζωγράφος Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος χρησιμοποιώντας ελαιοχρώματα πάνω σε ξύλο βελανιδιάς. Ο πίνακας απεικονίζει σκηνή στην οποία άνθρωποι, κατά κύριο λόγο, αλλά και ζώα και αντικείμενα χρησιμοποιούνται για να εικονογραφήσουν παροιμίες και ιδιώματα της φλαμανδικής - ολλανδικής γλώσσας.
Wikipedia
Khan academy βίντεο -ανάλυση Dr. Beth Harris, Dr. Steven Zucker
Bruegel's Netherlandish Proverbs explained in detail youtube
Πινακοθήκη Βερολίνου
Project: We meet in proverbs
Χαρακτικό Φρανς Χοχενμπερχ
Διαδικτυακό σεμινάριο: «Qr-codes, επαυξημένη πραγματικότητα και άλλα… δαιμόνια στην τάξη μας: θεσμικό και διδακτικό πλαίσιο αξιοποίησης χρήσιμων εργαλείων για κινητά και tablets»
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας διά της υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων και του υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις ΔΕ Α’, Γ΄Αθήνας, και Δυτικής Αττικής θα πραγματοποιήσει διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: «Qr-codes, επαυξημένη πραγματικότητα και άλλα… δαιμόνια στην τάξη μας: θεσμικό και διδακτικό πλαίσιο αξιοποίησης χρήσιμων εργαλείων για κινητά και tablets. Το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 30 Μαρτίου κατά τις ώρες 18.00-20.00.
Υποστηρικτικό υλικό σεμιναρίου QR-AR
Παρουσίαση κ. Μανόλη Κουσλόγλου "Qr-codes, επαυξημένη πραγματικότητα και άλλα… δαιμόνια στην τάξη μας: θεσμικό και διδακτικό πλαίσιο αξιοποίησης χρήσιμων εργαλείων για κινητά και tablets". [download]
Κατάλογος χρήσιμων παραπομπών [download]
padlet σεμιναρίου