Ο «Τεισίας» ξαναφέρνει στα σχολεία τη ρητορική παιδεία

Η ρητορική παιδεία, η συστηματική και παράλληλη καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης, στα σχολεία, είναι το αντικείμενο του καινοτόμου προγράμματος ?Τεισίας? που εφαρμόζεται από το 2003 σε ρητορικούς ομίλους μαθητών και ενηλίκων.

Στο πρόγραμμα, οι μαθητές ασκούνται στα ρητορικά αγωνίσματα, δηλαδή στην εκφραστική ανάγνωση, στο παιχνίδι ρόλων, στον αυθόρμητο λόγο, στον προτρεπτικό λόγο, στον αγώνα αιτιολογίας ? debate.

Παράλληλα, συμμετέχουν σε ένα πλήθος ατομικών και ομαδικών προφορικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών (αφηγήσεις, αυτοσχεδιασμοί, θεατρικές ασκήσεις, λεξικολογικές δραστηριότητες, ασκήσεις δημιουργικής γραφής, ασκήσεις ύφους, γλώσσα του σώματος και εκφορά, τεχνικές παραγωγής ιδεών, επίλυση συγκρούσεων, επιχειρηματολογία, μεταξύ άλλων) .

Το πρόγραμμα ?Τεισίας? υλοποιείται σε σχολεία στο πλαίσιο της απογευματινής ζώνης, στη διάρκεια της λεγόμενης ευέλικτης ζώνης, ή στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων.

Οι μαθητές προτρέπονται να αποφεύγουν την ξύλινη γλώσσα, να μιλούν με συναίσθημα και πρωτοτυπία, να ενημερώνονται και να προβληματίζονται για ό,τι συμβαίνει γύρω τους, να σέβονται τη γνώμη των άλλων και να είναι καλοί ακροατές.

Joomla templates by a4joomla