Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Αφής
- Λεπτομέρειες
- Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 11:00
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 10:38
- Εμφανίσεις: 830
Tο Μουσείο Αφής δημιουργήθηκε το 1984 και αποτελεί από τότε μία από τις βασικές δραστηριότητες του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας. Είναι 1 από τα 5 Μουσεία στον κόσμο στο είδος του και δίνει τη δυνατότητα σε τυφλούς και βλέποντες επισκέπτες όλων των ηλικιών να αντιληφθούν με την ΑΦΗ τον πλούτο και την αισθητική τελειότητα των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στο χώρο φιλοξενείται μία πλούσια συλλογή από γύψινα αγάλματα και ανάγλυφα, όλα ακριβή αντίγραφα από πρωτότυπα μαρμάρινα, χάλκινα και κεραμικά έργα. Τα εκθέματα καλύπτουν όλες τις φάσεις της ελληνικής τέχνης από την Κυκλαδική μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο και προέρχονται από μουσεία του ελλαδικού χώρου, κυρίως δε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο των Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και Κυκλαδικής Τέχνης. Η επίσκεψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους βλέποντες επισκέπτες και ειδικά τα παιδιά, τα οποία καλούνται να αγγίξουν, να αισθανθούν τα εκθέματα και να τα αντιληφθούν με την αφή.
Επίσης, στο Μουσείο Αφής προσφέρεται πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ το κόστος ανέρχεται στο συμβολικό ποσό των ? 2 (δύο ευρώ) ανά παιδί, συμπεριλαμβανομένης της ξενάγησης, της παροχής εκπαιδευτικού υλικού και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. (Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους συνοδούς και τα άτομα με αναπηρία.)
Τα βλέποντα παιδιά ωθούνται να αγγίξουν, να αισθανθούν τα εκθέματα και να προσπαθήσουν να τα αντιληφθούν με την αφή. Η χρήση των μασκών κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων βοηθά τα βλέποντα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με πρόβλημα όρασης. Επιπλέον γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την παρουσίαση τεχνικών κινητικότητας και συνοδείας των τυφλών, με αποτέλεσμα εκτός από την απόλαυση των εκθεμάτων να γίνεται συνείδηση ο σωστός τρόπος διευκόλυνσης ενός ατόμου με πρόβλημα όρασης στην καθημερινότητά μας.
Ένα ακόμα κομμάτι των δραστηριοτήτων του βλέποντος κοινού είναι η επίδειξη της γραφής Braille και η εξοικείωση των παιδιών με την αναγκαιότητα της χρήσης της σε καθημερινά αντικείμενα (π.χ. Απορρυπαντικό, Οινόπνευμα, Συσκευασίες Φαρμάκων, Γάλα κ.ά.).
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής:Κα Αργυρώ Καραβίνου
Τηλ.: 210 941 5222, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / www.tactualmuseum.gr
Αθηνάς 17, 176 73 Καλλιθέα Αττικής Fax : 210 9415271