Γυναίκες και Επανάσταση 1821, 12/4

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας  σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και  Δ/θμιας Εκπαίδευσης (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας, Πειραιά,  Ανατολικής και Δυτικής Αττικής) διά των υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, διοργανώνουν την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021  και ώρα 18.00 διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα:

«Γυναίκες και Επανάσταση 1821. Από τον οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Προτάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτιστικών προγραμμάτων και δράσεων»

 Η ημερίδα έχει ως στόχο τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι γυναίκες βίωσαν τη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου και την ανάταση της Επανάστασης. Ιχνηλατεί τις πράξεις τους, τη στάση τους απέναντι στον θάνατο, τον φόβο και την πείνα. Θα μιλήσουμε για τη μοίρα γυναικών που βρέθηκαν μέσα στα κάστρα και τις πολιορκημένες πόλεις, στην ύπαιθρο και τα νησιά. Θα επιχειρηθεί να έρθει στην επιφάνεια η ζωή, η καθημερινότητα και η γυναικεία δράση στην Τριπολιτσά, στο Μεσολόγγι, στην Αθήνα και τη Μάνη, οι στερήσεις, η υποδούλωση και η προσφυγιά. Θα συζητήσουμε  για τις «επώνυμες»  και τις άγνωστες σε μας γυναίκες και θα αναλογιστούμε  τι έχασαν και τι κέρδισαν στον Αγώνα για την  Ανεξαρτησία.

Θα παρουσιαστούν προς συζήτηση σχέδια- φύλλα  εργασίας για την ανάπτυξη σχετικών πολιτιστικών δράσεων και προγραμμάτων.

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

18:00: Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

 

18:10: «Γυναίκες και Επανάσταση 1821. Οι πολλαπλές όψεις της παρουσίας και συμμετοχής των γυναικών από  τον οθωμανικό κόσμο ως το ελεύθερο ελληνικό κράτος», Δρ Βασιλική Λάζου, Ιστορικός, ΕΔΙΠ – Διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

18:50: «Η ζωή των γυναικών στην Επανάσταση και των Αγώνα της Ανεξαρτησίας: Προτάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτιστικών δράσεων και προγραμμάτων»,  Ιωάννα Δεκατρή, Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄ΔΔΕ, ΜΑ στη Διδακτική της Ιστορίας, Υποψ. Δρ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ.

19:30: Ερωτήσεις- Συζήτηση

Η παρακολούθηση είναι προαιρετική και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

 

Οδηγίες Υποβολής Αιτήσεων Εκπαιδευτικών

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο  συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που βρίσκεται στον σύνδεσμο: http://bit.ly/FEM-1821

Η φόρμα θα δέχεται αιτήσεις έως την Κυριακή 11Απριλίου 2021.

  (Συνιστάται η αντιγραφή και επικόλληση του συνδέσμου στη γραμμή διευθύνσεων του χρησιμοποιούμενου προγράμματος περιήγησης (Internet Explorer, Mozilla, GoogleChrome, κτλ).

Ο σύνδεσμος παρακολούθησης της ημερίδας θα αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mailπου δηλώνουν στην αίτησή τους.

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (5104.pdf)5104.pdf[Εγκύκλιος 5104]188 kB
Joomla templates by a4joomla