Οι περιπέτειες των αρχαίων μνημείων στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας 1800 – 1820, 8/4

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας, τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Π. Φαλήρου και  το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων, διοργανώνουν την Πέμπτη 8 Απριλίου κατά τις ώρες 18:00 – 20:00 διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Οι περιπέτειες των αρχαίων μνημείων στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας 1800 – 1820».

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 παρουσιάζεται το θέμα της λεηλασίας αρχαίων μνημείων στον ελλαδικό χώρο από Ευρωπαίους περιηγητές μέσα στον 18ο αι. έως και τις αρχές του 19ου. Πέρα από τις πολύ γνωστές σε όλους αρπαγές από τα μνημεία της αθηναϊκής Ακρόπολης (Καρυάτιδες και γλυπτά Παρθενώνα) υπάρχουν πάρα πολλές ακόμα περιπτώσεις μνημείων που λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και τα αρχαία πωλήθηκαν σε αρχαιολογικές συλλογές της Ευρώπης γεμίζοντας τις αίθουσες των μεγάλων μουσείων που τότε δημιουργούνταν. 

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν κάποιες λιγότερο γνωστές περιπτώσεις, όπως οι λεηλασίες  των γλυπτών του ναού της Αφαίας στην Αίγινα και του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας, οι περιπέτειες για τη φυγάδευση των ευρημάτων, ο διπλωματικός πόλεμος, οι συνομωσίες και οι δημοπρασίες για την απόκτησή τους.

Μετά την παρουσίαση του θέματος θα συζητηθούν προτάσεις για την εκπαιδευτική αξιοποίησή του.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η  κα Εύη Πίνη, αρχαιολόγος, Υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Η παρακολούθηση είναι προαιρετική και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

 

Οδηγίες Υποβολής Αιτήσεων Εκπαιδευτικών

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο  συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που βρίσκεται στον σύνδεσμο: http://bit.ly/PERIPETEIES

Η φόρμα θα δέχεται αιτήσεις έως τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.

  (Συνιστάται η αντιγραφή και επικόλληση του συνδέσμου στη γραμμή διευθύνσεων του χρησιμοποιούμενου προγράμματος περιήγησης (Internet Explorer, Mozilla, GoogleChrome, κτλ).

Ο σύνδεσμος παρακολούθησης της ημερίδας θα αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mailπου δηλώνουν στην αίτησή τους.

 

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (5103.pdf)5103.pdf[Εγκύκλιος 5103]186 kB
Joomla templates by a4joomla