Ενημερωτικό σεμινάριο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας  μέσω της υπεύθυνης  Πολιτιστικών θεμάτων και σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας διοργανώνει σεμινάριο ενημέρωσης εκπαιδευτικών  στο χώρο του Μουσείου, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671 Αθήνα, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και ώρες 15.30-17.30.

Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα ενημερωθούν για τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα η ενημέρωση θα αφορά τα ακόλουθα προγράμματα:

Α. Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες

Στόχος του προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές μέσω της βιωματικής εμπειρίας τις  μεθόδους μετάδοσης μηνυμάτων στην Αρχαία Ελλάδα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου και διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα συμμετοχής.

Β. Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα».  

Στόχος του προγράμματος είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές τα σημαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα συμμετοχής.

 

Γ. Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων.

Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις υπολογιστικές μηχανές των Αρχαίων Ελλήνων και μέσα από το κατασκευαστικό κομμάτι, να ξεδιπλώσουν τις δεξιότητες τους, κατανοώντας παράλληλα τη θεωρία μέσα από την πράξη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου (Α΄,Β΄,Γ΄τάξης) και Λυκείου (Α’, Β’, Γ’, τάξης).

 

Δ. «Αήρ και ὕδωρ» : από το πρώτο «συντριβάνι» μέχρι τον πρώτο «συναγερμό» της ιστορίας.

Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να γνωρίσουν πώς οι Αρχαίοι Έλληνες αξιοποίησαν στοιχεία της φύσης, όπως το νερό και ο αέρας, για τη λειτουργία των εφευρέσεών τους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου (Α’, Β’, Γ’ τάξη) και Λυκείου (Α’, Β’, Γ’ τάξη).


Επιπρόσθετααπό  1η Οκτωβρίου 2019 έως και 31η Ιανουαρίου 2020 φιλοξενείται η έκθεση«Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος από το Μέλλον». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το όραμα, το έργο και την προσωπικότητα του Νίκολα Τέσλα, μέσω της περιήγησης στην έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο σε συνεργασία με το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας του και επιχειρώντας να αποτυπώσει την φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία ενός ανθρώπου που αποτέλεσε θεμέλιο για το σύγχρονο κόσμο.

 

Οδηγίες Υποβολής Αιτήσεων Εκπαιδευτικών

 Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο (μόνο ηλεκτρονικά) συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που βρίσκεται στον σύνδεσμο: http://bit.ly/KOTSANAS19

 (Συνιστάται η αντιγραφή και επικόλληση του συνδέσμου στη γραμμή διευθύνσεων του χρησιμοποιούμενου προγράμματος περιήγησης (Edge, Mozilla, GoogleChrome,Operaκτλ). Η φόρμα υποβολής αιτήσεων θα δέχεται εγγραφές ως την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου.

Οι συνάδελφοι που είτε έχουν ήδη κλείσει συμμετοχή με τους μαθητές τους, είτε δηλώσουν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν πρόγραμμα με σχετική θεματολογία θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα. Λόγω της συνδιοργάνωσης με άλλες διευθύνσεις  μπορούν να ικανοποιηθούν ως 40 αιτήσεις. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια υπερβούν τις 50, θα ακολουθήσει ηλεκτρονική κλήρωση.

Όσοι εκπαιδευτικοί επιλεγούν θα ειδοποιηθούν μέσω  της ιστοσελίδας της Δ΄ Διεύθυνσης για την επιλογή τους την 29η Νοεμβρίου 2019.

Η παρακολούθηση είναι προαιρετική και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

Joomla templates by a4joomla