Βρίσκεστε εδώ: Home ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ξενάγηση στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, 26 Μαρτίου
- Λεπτομέρειες
-
Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 10:45
-
Εμφανίσεις: 1690
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄Αθήνας μέσω των υπευθύνων Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων και σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά (http://kotsanas.com) συνδιοργανώνουν ξενάγηση στο Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Πινδάρου 6 στο Κολωνάκι. Εισηγητές της ενημερωτικής περιήγησης θα είναι οι : 1)Παναγιώτης Κοτσανάς, χημικός-μηχανικός ΕΜΠ, συνδημιουργός του μουσείου , 2)Λίλα Πατσιάδου, ιστορικός-αρχαιολόγος και 3)Άννα Καρβαίνη, αρχαιολόγος. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 16.00 και θα έχει δίωρη διάρκεια.
Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, αλλά εν πολλοίς άγνωστες πτυχές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, την τεχνολογία και τη μουσική, μέσα από τις δύο μόνιμες εκθέσεις. Τα μοναδικά εκθέματα του μουσείου αποτελούν προϊόν πολύχρονης μελέτης και έρευνας του μηχανολόγου και ιδρυτή του μουσείου Κώστα Κοτσανά. Στο ισόγειο του κτιρίου οι εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δ΄Αθήνας θα ξεναγηθούν στη μόνιμη έκθεση «Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», η οποία περιλαμβάνει 100 εκθέματα. Η βιωματική περιήγηση περιλαμβάνει επιλεγμένα λειτουργικά ομοιώματα και ανακατασκευές εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, κι από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Αυτά αποτελούν τον πρόδρομο πολλών σημερινών κατακτήσεων, όπως η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, ο υπολογιστής, οι ρομποτικές κατασκευές, η εξ αποστάσεως μετάδοση μηνυμάτων και πλήθος άλλων εφαρμογών που έχουν την απαρχή τους στο ελληνικό πνεύμα.
Θα ακολουθήσει βιωματική περιήγηση-ενημέρωση στον δεύτερο όροφο όπου στεγάζεται η ανεξάρτητη μόνιμη έκθεση «Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων», ένα εντυπωσιακό πανόραμα από 42 πλήρως λειτουργικά, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα της αρχαιότητας. Από τον ελικώνα και το σύντονο του Πυθαγόρα ως τη λύρα του Ερμή και την κιθάρα του Απόλλωνα, και από την ομηρική φόρμιγγα, την πηκτίδα της Σαπφούς και τη σύριγγα του Πανός ως την ύδραυλι του Κτησιβίου, θα επιχειρηθεί μέσω επιλεγμένων εκθεμάτων ένα ταξίδι στον χρόνο και στον μαγικό κόσμο της αρχαιοελληνικής μουσικής και θα εντοπισθούν άρρηκτοι δεσμοί και «γέφυρες» ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα.
Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων και Επιλογής Εκπαιδευτικών
Το σεμινάριο λόγω της βιωματικής του φύσης έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (70 άτομα). Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο (μόνο ηλεκτρονικά) πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/KOTSANAS
Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί τον αριθμό συμμετεχόντων θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους εκπονούν προγράμματα πολιτιστικών θεμάτων.