Επίσκεψη στην έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία Μια έκθεση - ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία», 7/2.

                  Η Διεύθυνση ΔΕ Δ΄ Αθήνας δια της υπεύθυνης πολιτιστικών θεμάτων οργανώνει σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου επίσκεψη στην ιστορική έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία. Μια έκθεση - ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία», η οποία πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2018, αναδεικνύοντας –για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση- τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860-1970 και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα. Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 15.00 και θα έχει δίωρη διάρκεια.

Με αφορμή τα «160 χρόνια Γκάζι», τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, θα παρακολουθήσουμε ένα πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι σε 160 χρόνια ελληνικής βιομηχανίας: από τις απαρχές, τις λαμπρές στιγμές, άγνωστες πτυχές της έως την αποβιομηχάνιση, το παρόν και το μέλλον της.

Περισσότερα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπα ιστορικά κείμενα, κρυμμένες πληροφορίες, παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα συνθέτουν τα 160 χρόνια made in Greece. Μέσα από 3 ενότητες, θα ανακαλύψουμε με διαδραστικό τρόπο 8 κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας (μετάλλου, χημικών, οικοδομικών υλικών και υλών, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καπνού, επίπλου), περισσότερες από 90 βιομηχανίες, ενεργές και μη ενεργές, που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτούς, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες που σημειώθηκαν, ενώ ταυτόχρονα, θα γνωρίσουμε πρωτοπόρους επιχειρηματίες, εργαζομένους αλλά και παράλληλες, ανεξερεύνητες ιστορίες της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας.

Στα 160 χρόνια made in Greece, θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να ακούσουμε συνεντεύξεις, να δούμε σπάνια videos παραγωγής, να παρακολουθήσουμε παλιές διαφημίσεις, να αγγίξουμε μηχανήματα και πρώτες ύλες που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε πώς καθημερινά βρίσκονται δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας: νικέλιο, τσιμέντο, βωξίτη, αλουμίνα. Θα μας απαντηθούν ερωτήματα που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ αλλά εξάπτουν χωρίς αμφιβολία την περιέργειά μας: ποιος είναι ο 13ος άθλος του Ηρακλή, ποιος είναι ο «χοντρός» της ελληνικής βιομηχανίας, πόσο χρονών είναι το έλασμα αλουμινίου, ποιος ήταν ο βασικός προμηθευτής φαρμακευτικού υλικού του Ερυθρού Σταυρού, ποιο ήταν το πρώτο διυλιστήριο στην Ελλάδα, ποιος σχεδίασε τον εργατικό οικισμό Άσπρα Σπίτια στην παραλία Διστόμου, ποια εταιρεία απασχολούσε περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους τη δεκαετία του 1970, σε τι υλικό πατάμε όταν περνάμε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Από πού βγαίνει ένας λαγός; Πότε φτιάχτηκε το πρώτο παγωτό ξυλάκι; Τι γνωρίζουμε για τον κύριο Μάρσαλ και το σχέδιό του; Ποιες ελληνικές βιομηχανίες έχουν να επιδείξουν τις πιο πρωτότυπες διαφημίσεις; Έχετε δει ποτέ μίξερ μεγαλύτερο από σένα; Πως το φωταέριο δίνει τη θέση του στο φυσικό αέριο; Από πότε η Ελλάδα μυρίζει μπισκότα;

Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων  και  Επιλογής Εκπαιδευτικών

    Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  στο σεμινάριο (μόνο ηλεκτρονικά) πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/160-MADE-IN-GREECE

   Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 16.00 της 26ης Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί έως τις 18.00 της 3ης Φεβρουαρίου 2018.  Θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους εκπονούν προγράμματα πολιτιστικών θεμάτων είτε έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στην έκθεση. Οι επιλεχθέντες εκπαιδευτικοί θα ειδοποιηθούν μέσω  της ιστοσελίδας των πολιτιστικών θεμάτων για την επιλογή τους.

Joomla templates by a4joomla