Σεμινάριο με θέμα: « Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία»

H Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄Αθήνας μέσω της υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Ηρακλειδών συνδιοργανώνουν σεμινάριο με θέμα: «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία».

Το Μουσείο Ηρακλειδών φιλοξενεί την ομώνυμη έκθεση που παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κ.ά.

Οι εκπαιδευτικοί που θα λάβουν μέρος στο σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται καθώς και τις βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης (φροτάζ, εκτύπωση με σφραγίδα και ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία).

Ειδικότερα με αφετηρία τα εκθέματα, οι μαθητές θα προσπαθήσουν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν βιωματικά την κινεζική αντίληψη για την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης. Συγκρίνοντάς την με την αντίστοιχη ελληνική σκέψη, θα διαπιστώσουν μέσα από τις ομοιότητες και διαφορές, την κοινή αντίληψη των δύο πανάρχαιων πολιτισμών, η οποία βασίζεται στη λογική και τα μαθηματικά ως μέσα ερμηνείας και πρόβλεψης των φυσικών φαινομένων.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017, από τις 15:00 μέχρι τις 16:30. Eισηγητές θα είναι οι κ. Άρης Μαυρομμάτης και Αποστόλης Παπανικολάου, Ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε συναδέλφους που σχεδιάζουν είτε διδακτική επίσκεψη είτε σχετικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων και έχει περιορισμένο αριθμό συμμετοχών (75).

Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων  και  Επιλογής Εκπαιδευτικών

    Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  στο σεμινάριο (μόνο ηλεκτρονικά) πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση http://bit.ly/CHINA-D

   Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 16.00 της 26ης Οκτωβρίου  και θα συνεχιστεί έως τις 18.00 της 2ας Νοεμβρίου 2017.  Οι επιλεχθέντες εκπαιδευτικοί θα ειδοποιηθούν μέσω  της ιστοσελίδας των πολιτιστικών θεμάτων για την επιλογή τους. 

Joomla templates by a4joomla