Σεμινάριo «Τα ρητορικά αγωνίσματα στην παιδαγωγική πράξη»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας σε συνεργασία με το  Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό Π.Μ.Σ. «Ρητορική: Θεωρία και Πράξη» του ΕΚΠΑ και τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αλίμου διοργανώνει σεμινάριο καλλιέργειας της ρητορικής τέχνης στην εκπαιδευτική πράξη, ως τέχνης του «ευ σκέπτεσθαι» και του «ευ λέγειν». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις τρίωρες συναντήσεις, στις εξής ημερομηνίες: 1) Τρίτη 25 Οκτωβρίου  2) Τρίτη 1η Νοεμβρίου και 3) Πέμπτη 10 Νοεμβρίου  κατά τις ώρες 17.00-20.00.

  Στόχος των τριών επιμορφωτικών συναντήσεων είναι η βιωματική εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τεχνικές και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τους μαθητές στην ανάπτυξη των προφορικών και γραπτών επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους στο πλαίσιο της ρητορικής παιδαγωγικής. Eιδικότερα, στο πρώτο βιωματικό σεμινάριο επιδιώκεται η βιωματική προσέγγιση: α) της εκφραστικής ανάγνωσης, ως κύριας διαδικασίας για την αποτελεσματική επικοινωνία σκέψεων και συναισθημάτων  και β) του αυθόρμητου λόγου με στόχο την ανάδειξη της αξίας της φαντασίας και της ευελιξίας της σκέψης για την παραγωγή σύντομων, αυτοσχέδιων ομιλιών. Στο δεύτερο σεμινάριο, μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες διευρύνονται σταδιακά οι γνώσεις των συμμετεχόντων για το λόγο των επιχειρημάτων (δομή επιχειρήματος, επιχειρηματολογικά σχήματα κ.ά.) καθώς και για τη θέση και αποτελεσματική χρήση του μέσα στους προτρεπτικούς λόγους. Τέλος, στη διάρκεια του τρίτου σεμιναρίου θα γίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων μέσα από ποικίλες διαλογικές δραστηριότητες και μορφές αντιλογίας και θα διεξαχθούν αγώνες ?διττών λόγων? μεταξύ των εκπαιδευτικών.

                Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του συγκροτήματος σχολείων 2ο ΓΕΛ Αλίμου και 4ο Γυμν/σιοyΑλίμου,  με επιστημονική υπεύθυνη και εισηγήτρια την κα Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ. Διδακτικής της Γλώσσας και διδάσκουσα στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΚΠΑ.

Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων  και  Επιλογής Εκπαιδευτικών

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή  στο σεμινάριο (μόνο ηλεκτρονικά) πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/RHETORIC-16

Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 17.00 της 10ης Οκτωβρίου  και θα συνεχιστεί έως τις 18.00 της 17ης Οκτωβρίου 2016.  Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο είναι περιορισμένος (30 άτομα).    Οι  εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν για συμμετοχή στα επιμορφωτικά εργαστήρια θα αποτελέσουν τον πυρήνα της διοργάνωσης ποιοτικών πρωταθλημάτων ρητορικής και θα ειδοποιηθούν μέσω  της ιστοσελίδας της Δ΄ Διεύθυνσης. 

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (17593-RHETORIC.pdf)17593-RHETORIC.pdf[Εγκύκλιος 17593]270 kB
Joomla templates by a4joomla