« Πάμε Σινεμά;» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον κινηματογράφο

Σας ενημερώνουμε ότιτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον κινηματογράφο «Πάμε Σινεμά;» απευθύνεται στους μαθητές όλων των σχολείων της Ελλάδας.Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα υλοποιείται με την  συνεργασία των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Στόχος του προγράμματος είναι η ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας,  διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει. 

Έχουν σχεδιαστεί δύο εφαρμογές του προγράμματος, με κοινή δομή και προσανατολισμό: η μία απευθύνεται σε μαθητές των Δ΄, Ε΄ και  Στ΄ τάξεων των Δημοτικών σχολείων και η άλλη σε μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων.

Κατάτηδιάρκειατουπρογράμματοςσε κάθε σχολείο δίδεται το βιβλίο «Η κινηματογραφική αφήγηση, μια εξιστόρηση με εικόνες και ήχους» (τόμος Α? για τα Δημοτικά, τόμος Β? για τα Γυμνάσια-Λύκεια), έκδοσης του «ΠάμεΣινεμά;», οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και ερωτηματολόγιο. Τα ανωτέρω υλικά διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα: www.pamecinema.net.

Οιμαθητέςπαρακολουθούνέναμάθημα ανάλυσηςτηςοπτικοακουστικήςαφήγησης, μία ταινία για τον τρόπο σύνθεσης και δημιουργίας ενός κινηματογραφικού έργου (παραγωγής ειδικά για το «ΠάμεΣινεμά;»), μιακινηματογραφικήταινίακαιαπαντούν στα ερωτηματολόγια.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις φάσεις:

1.       Σε κεντρική αίθουσα, οι μαθητές παρακολουθούν:

·         την προβολή ενός βίντεο για τον τρόπο δημιουργίας μίας κινηματογραφικής ταινίας,

·         μάθημα με κάμερα, φώτα, και προβολές με θέμα « Η κινηματογραφική αφήγηση: μια εξιστόρηση με εικόνες και ήχους», στα πλαίσια του οποίου γυρίζεται και προβάλλεται μία ολιγόλεπτη ταινία και

·         προβολή μίας κινηματογραφικής ταινίας. 

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 3,5 ώρες

2.       Πίσω στην σχολική αίθουσα:

·         Επεξεργασία των ερωτηματολογίων (ομαδικά ή ατομικά), τα οποία τα προμηθεύονται από την ιστοσελίδα:  www.pamecinema.net

·         Τα ερωτηματολόγια  των μαθητών  παραλαμβάνει ομάδα ειδικών επιστημόνων με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη σχέση των παιδιών με τα οπτικοακουστικά μέσα.

Τα ερωτηματολόγια των εκπαιδευτικών χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμότουπρογράμματος.

·         Παρακολούθηση μίας δεύτερης κινηματογραφικής ταινίας στην τάξη ή στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Συνολικό κόστος και για τις δύο φάσεις του προγράμματος και την παρακολούθηση των δύο (2) κινηματογραφικών ταινιών: 6 ευρώ ανά μαθητή/μαθήτρια.

Για τις δυο πρώτες φάσεις του προγράμματος δεν υπάρχει περιορισμός  στον αριθμό των συμμετεχόντων μαθητών ενός σχολείου.  

 

3.       Στον ελεύθερο χρόνο των μαθητών (2 Σαββατοκύριακα):

Σε καθένα από τα σχολεία που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα Πάμε Σινεμά;,  οργανώνεται μια ομάδα έως είκοσι παιδιών, που με τη βοήθεια ενός επαγγελματία σκηνοθέτη και τα απαραίτητα τεχνικά μέσα γράφουν σενάριο, σκηνοθετούν, φτιάχνουν τα κοστούμια και τα σκηνικά, συνθέτουν τη μουσική και γυρίζουν μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα μια ολιγόλεπτη ταινία, διάρκειας 5? έως 7?.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όλες οι ταινίες συμμετέχουν στο πανελλήνιο Φεστιβάλ  «ΠάμεΣινεμά;»

Το κόστος για την 3η φάση (παραγωγή της ταινίας), σε περίπτωση που το σχολείο προχωρήσει σε αυτή,  είναι 400 ευρώ/σχολείο και περιλαμβάνει: αμοιβή του σύμβουλου σκηνοθέτη, ενοίκιο εξοπλισμού και ενοίκιο στούντιο για την επεξεργασία εικόνας και ήχου (μοντάζ).

 

Σε όλα τα παραπάνω η συμμετοχή σχολείων και μαθητών είναι προαιρετική και προαπαιτείται απόφαση του συλλόγου διδασκόντων .

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές στο πρόγραμμα,  μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά και ώρες 10:00 έως 14:00  στα τηλέφωνα : 210-3313004 και  210-3613004 (κ. Νίκος Γιαννόπουλος)

 

Υπεύθυνοςτουπρογράμματοςείναιοσκηνοθέτης-παραγωγόςκ. ΑντώνηςΚιούκας

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (pame-cinema2013-14.doc)pame-cinema2013-14.doc[Εγκύκλιος 198420/Γ7]95 kB
Joomla templates by a4joomla