Κεραμεικός

Ο Κεραμεικός αποτελεί το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Είναι το μοναδικό που δεν έχει καλυφθεί από την οικοδόμηση της σύγχρονης πόλης και προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες αρχαιολογικής έρευνας και δυνατότητες πρόσβασης στο κοινό. Ο χώρος περιλαμβάνει τμήμα του ποταμού Ηριδανού εκατέρωθεν του οποίου διέρχονται δύο μεγάλες οδοί, τμήμα της οχύρωσης του άστεως με δύο μνημειώδεις πύλες, καθώς επίσης πλήθος μνημεία οικιστικού, λατρευτικού και ταφικού χαρακτήρα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους.

Ο αρχαιολογικός χώρος

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού καταλαμβάνει μια έκταση 38,5 στρεμμάτων στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, μεταξύ των οδών Ερμού και Πειραιώς. Κατά την αρχαιότητα η έκταση αυτή βρισκόταν στο ΒΔ άκρο της πόλης και ένα τμήμα της ανήκε στον αρχαίο δήμο Κεραμέων.

Με την ανέγερση των τειχών του άστεως το 478 π.Χ. ο Κεραμεικός διαιρέθηκε σε δύο τομείς, εντός και εκτός των τειχών, ενώ πάνω στις αμαξιτές οδούς που διέρχονταν από την περιοχή κτίστηκαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους δύο εντυπωσιακά πυλαία οικοδομήματα, η Ιερά Πύλη και το Δίπυλον. Μεταξύ των δύο πυλών αυτών βρισκόταν το Πομπείον, ενώ μπροστά από αυτές μεγάλος αριθμός τάφων πλαισιώναν την Ιερά Οδό, από την οποία ξεκινούσε η οδός που οδηγούσε στο λιμάνι της Μουνιχίας στον Πειραιά, και την οδό που οδηγούσε στην Ακαδημία. Οι προσόψεις των τάφων με μέτωπο προς τις οδούς έφεραν πλούσιο εικονιστικό διάκοσμο, όπως π.χ. τις ταφικές ανάγλυφες στήλες της Ηγησούς, κόρης του Προξένου και του ιππέα Δεξίλεω.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο και εντός του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού στην Αθήνα, προς το τέλος της οδού Ερμού πριν τη συμβολή της με την οδό Πειραιώς, όπου και η είσοδός του. Είναι ένα παραλληλόγραμμο ισόγειο νεοκλασσικό κτίσμα κατά διεύθυνση ανατολή - δύση, επί μικρού λόφου.

 

Το Μουσείο αυτό χαρακτηρίζεται ως το αποκλειστικότερο και πλουσιότερο, κυρίως σε εκθέματα ταφικού χαρακτήρα, που θεωρούνται τα καλλίτερα του είδους απ΄ όλα τα εκτιθέμενα στην ελληνική επικράτεια. Στο προ του Μουσείου αύλειο χώρο υφίσταται στοά σχήματος Γ όπου φιλοξενούνται περισπούδαστα ταφικά μνημεία του 4ου αιώνα π.Χ. καθώς και τμήμα ψηφιδωτού από το Πομπείο, του ίδιου αιώνα. Το εσωτερικό του Μουσείου αποτελούν τέσσερις περιμετρικές αίθουσες στο κέντρο των οποίων υφίσταται αίθριο.

Στη πρώτη (ανατολική αίθουσα) συνεχίζεται η έκθεση επιτύμβιων και επιτάφιων μνημείων της αρχαϊκής γλυπτικής καθώς και επιτάφιες στήλες των κλασσικών χρόνων. Στη συνέχεια στο αίθριο συνεχίζεται η έκθεση επιτάφιων μνημείων και βάσεων, νεότερης περιόδου των οποίων δεσπόζει ο "μαινόμενος ταύρος", επιτάφιο μνημείο του Διονυσίου του Κολυτέως.

Από τη δεύτερη αίθουσα (νότια) αρχίζει η έκθεση αγγείων και ταφικών κτερισμάτων της προϊστορικής κυρίως περιόδου (2.500-1000 π.Χ.). Στη τρίτη αίθουσα (δυτική) συνεχίζεται η έκθεση με αγγεία διαφόρων χρήσεων της πρωτογεωμετρικής περιόδου εποχής (1050-900 π.Χ) και στη συνέχεια της γεωμετρικής περιόδου (900-700 π.Χ.) η οποία και θεωρείται η πλέον αντιπροσωπευτική του Κεραμεικού. Στην αγγειογραφία της περιόδου αυτής την γραμμική διακόσμηση διαδέχεται η ανθρωπόμορφη και ζωόμορφη απεικόνιση που αποτελούν, κατά τους ειδικούς, τις αρχές της εικονιστικής θεματογραφίας στην αττική κεραμική.

Τέλος στη τέταρτη και τελευταία αίθουσα (βόρεια) ο θαυμασμός του κάθε επισκέπτη διαπιστώνεται έκδηλος προ των ευρημάτων της κλασσικής αγγειογραφίας με τη πλούσια αφηγηματική θεματολογία της εποχής εκείνης (θρηνωδίες, μύθοι θεών, ημίθεων και ηρώων που εναλλάσσονται) με την εισαγωγή των μελανόμορφων και ερυθρόμορφων αττικών αγγείων και άλλων ευρημάτων του καθημερινού βίου.

Σημειώνεται ότι στο Μουσείο αυτό, του Κεραμεικού, εκτίθενται ευρήματα από τον Έξω Κεραμεικό αρχαιολογικό χώρο. Τα ευρήματα του Έσω Κεραμεικού χώρου εκτίθενται μαζί μ΄ εκείνα της Αρχαίας Αγοράς στο ομώνυμο μουσείο που φιλοξενείται στη Στοά του Αττάλου.

Joomla templates by a4joomla