- Λεπτομέρειες
-
Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012 18:32
-
Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012 18:16
-
Εμφανίσεις: 839
Το μοναστήρι της Καισαριανής
Το μοναστήρι της Καισαριανής, βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Η μονή αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, είναι χτισμένη μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 350 μ.
Ο κύριος ναός πρέπει να οικοδομήθηκε στα τέλη του 11ου αι. μ.Χ. ή στις αρχές του 12ου, είναι τύπου εγγεγραμμένου τετρακιόνιου σύνθετου σταυροειδούς με τρούλο. Ο νάρθηκας του ναού προστέθηκε, προφανώς την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπως και το παρεκκλήσιο του Αγ. Αντωνίου, στη νότια πλευρά του ναού . Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού, οι οποίες χρονολογούνται περίπου το 1700 και έχουν ως πρότυπο την κρητική ζωγραφική και τη ζωγραφική του Άγιου Όρους.
Το μοναστήρι Καισαριανής είχε πλουσιότατη βιβλιοθήκη και απετέλεσε σημαντικό κέντρο φιλοσοφίας, όπου δίδαξαν σημαίνοντες φιλόσοφοι και λόγιοι της εποχής (Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός κ.ά ).
H Mονή σταμάτησε τη λειτουργία της (όπως και σχεδόν όλα τα μοναστήρια του Yμηττού) το 1833 με απόφαση της αντιβασιλείας του O Όθωνα.
Διακόσια μέτρα νοτιοανατολικά υπάρχει το παρεκκλήσι της Ανάληψης, γνωστό και ως αγίασμα.
Μονή Καισαριανής
Αισθητικό Δάσος Υμηττού
(Ωρες λειτουργίας: 8.30 ? 15.00)
THΛ: 210 ? 7236. 619
Αγ. Μάρκος ή Φραγκομονάστηρο
Το πρώτο χριστιανικό κέντρο του Υμηττού δεν βρισκόταν στη θέση της Μονής Καισαριανής, αλλά, στο νοτιοδυτικό ύψωμα του μοναστηριού, στη θέση του ?Κοιμητηρίου των Πατέρων?. Σήμερα, στη θέση αυτή σώζονται τα λείψανα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου-6ου αιώνα, όπου και κτίσθηκε τον 10ο αιώνα άλλος ναός αφιερωμένος στους Ταξιάρχες. Νότια και σε επαφή με το ναό αυτό κτίσθηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας η καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου, απ? όπου και η ονομασία Φραγκομονάστηρο.
Η θέση προσφέρει πανοραμική θέα, πράγμα που έχει επισημανθεί και στις επιστολές του Μιχαήλ Χωνιάτη.
Τον 11ο αιώνα, το μοναστικό κέντρο μεταφέρθηκε στην ασφαλέστερη σημερινή του θέση, με την ίδρυση του Καθολικού της Μονής Καισαριανής.
Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και μεταγενέστερο ναϊδριο (16ος ? 17ος αι.) των Ταξιαρχών.
http://odysseus.culture.gr