Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο  η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου στρέφει το βλέμμα της στο Διάστημα! Κάθε Σάββατο και Κυριακή, οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης θα παρακολουθούν την ενότητα «Η Εξερεύνηση του Διαστήματος», που περιλαμβάνει Πειράματα, Διαδραστικό Εργαστήρι για παιδιά και Διαδραστική Αφήγηση. Παράλληλα, στις 2 και στις 10 Φεβρουαρίου η Διαδραστική Έκθεση φιλοξενεί ερευνητές, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα του Διαστήματος. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων.

Ενότητα «Η Εξερεύνηση του Διαστήματος»

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 2 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου η Διαδραστική Έκθεση ξεκινά ένα ταξίδι με στόχο την «Εξερεύνηση του Διαστήματος». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 

13:30 - 14:10 Επίδειξη Πειραμάτων: «Οδηγός επιβίωσης για αστροναύτες»

(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)

Αυτή τη φορά η βαλίτσα θα πάει μακριά! Η ομάδα των πειραμάτων μελετά σε βάθος τα διαστημικά ταξίδια. Τι καύσιμα χρησιμοποιούν οι πύραυλοι για να εκτοξευθούν στο Διάστημα; Μπορεί κάποια από αυτά να βρίσκονται στην κουζίνα μας; Τι είναι η βαρύτητα και πώς επηρεάζουν οι αλλαγές της τους αστροναύτες; Δοκιμάστε να προστατεύσετε ένα διαστημόπλοιο από την υψηλή θερμοκρασία κατά την επιστροφή του στη Γη. Επίσης, μάθετε για τις εξωφρενικές ταχύτητες ενός διαστημικού περιπάτου και πώς αντιμετωπίζεται η δίψα στο διαστημόπλοιο, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο! 

15:30 - 17:00 Διαδραστικό Εργαστήρι: «Εκτόξευση τώρα!»

(προτείνεται για παιδιά από 7 έως 10 ετών)

Μια δραστηριότητα με στόχο την εξερεύνηση του Διαστήματος, για όσους λατρεύουν την περιπέτεια! Στη δραστηριότητα αυτή τα παιδιά οργανώνουν σε ομάδες μία αποστολή στο Διάστημα! Αφετηρία ο πλανήτης Γη. Κάθε ομάδα έχει ως στόχο της να ταξιδέψει σ΄ έναν από τους 9 πλανήτες. Με οδηγό τη φαντασία οργανώνουν το ταξίδι και μας παρουσιάζουν την αποστολή τους! Επίσης, κατασκευάζουν τον δικό τους πύραυλο και τον εκτοξεύουν!

 17:30 - 18:30 Διαδραστική Αφήγηση: «Διάστημα: ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο»

(προτείνεται για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες)

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά, θέλαμε να γίνουμε αστροναύτες και ταξιδεύαμε με τη φαντασία μας στο Σύμπαν. Η φαντασία οδήγησε τον άνθρωπο να δει τι συμβαίνει στα πιο μακρινά άστρα, να συλλέξει πληροφορίες από κόσμους μακρινούς και να στείλει πυραύλους στο Διάστημα. Ελάτε να συμμετάσχετε σε μια διαδραστική αφήγηση και να ακούσετε για την προσπάθεια του ανθρώπου να κατακτήσει το Άγνωστο. Ποιοι ήταν αυτοί που είδαν και πήγαν πιο μακριά με μόνα όπλα τους τη φαντασία και τη δίψα για γνώση;

 Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 Ομιλίες ερευνητών στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας

Οι ομιλίες αυτές προτείνονται για παιδιά άνω των 13 ετών και ενήλικες. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η είσοδος στις ομιλίες είναι ελεύθερη.

 Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00

Ομιλία Δρ. Μανώλη Γεωργούλη, Διδάκτορα Ηλιακής Φυσικής και Φυσικής Πλάσματος, Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τίτλος ομιλίας: «Διαστημικός Καιρός: Γένεση και Πρόγνωση των Επιδράσεών του στο Ηλιακό Σύστημα».

 Το διαστημικό περιβάλλον από τον Ήλιο στη Γη, ως και τα εξώτατα όρια του Ηλιακού μας Συστήματος, κάθε άλλο παρά στατικό είναι. Αντίθετα, χαρακτηρίζεται από συνεχή και μεταβλητό «άνεμο», καθώς και από αιφνίδιες «καταιγίδες». Πρόκειται για τον «διαστημικό καιρό», όρος ο οποίος έχει επικρατήσει διεθνώς την τελευταία δεκαπενταετία. Τα μονοπάτια του διαστημικού καιρού επιχειρούμε να ιχνηλατήσουμε σήμερα ξεκινώντας από τη γένεση του φαινομένου και καταλήγοντας στην επίδρασή του στα σώματα του Ηλιακού Συστήματος. Η πρόγνωση του διαστημικού καιρού είναι μια επιστήμη σε νηπιακή ηλικία. Συνδυάζει την αιχμή του δόρατος της σύγχρονης ηλιακής και διαστημικής φυσικής με προχωρημένες έννοιες στατιστικής τεκμηρίωσης και θεωρίας πιθανοτήτων. Αυτή την επιστήμη επιχειρούμε να ψηλαφίσουμε εν συντομία, μαζί με τις προϋποθέσεις και τις προσδοκίες ενηλικίωσής της.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00

Ομιλία Δρ. Νεκταρίας Γκιζάνη, Διδάκτορα Αστροφυσικής με ειδικότητα τη Ραδιοαστρονομία, Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο, Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

Τίτλος ομιλίας: «Η εξερεύνηση της απόκοσμης κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου».

 Με τα μάτια μας και με ένα οπτικό τηλεσκόπιο βλέπουμε τον χώρο (υπόβαθρο) ανάμεσα στα αστέρια και τους γαλαξίες σχεδόν σκοτεινό. Ένα σχετικά ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο, όμως, αποκαλύπτει μια αμυδρή, οπτικά αόρατη λάμψη, που μάλιστα είναι και σχεδόν ομοιόμορφη προς όλες τις διευθύνσεις της παρατήρησης. Η ακτινοβολία αυτή δεν προέρχεται από τα αστέρια, τους γαλαξίες ή οποιοδήποτε άλλο ουράνιο ή επίγειο σώμα και ανιχνεύεται στη μικροκυματική περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Είναι η Κοσμική Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου. Ερμηνεύεται ως ο απόηχος της Μεγάλης Έκρηξης, του Big Βang, που φαίνεται να σηματοδότησε τη γέννηση του Κόσμου μας πριν περίπου 13.77 δισεκατομμύρια χρόνια. Στην παγερή (-270.15?C) αυτή ακτινοβολία είναι βουτηγμένο το υλικό και «σκοτεινά» υλικό μας Σύμπαν. Σκοπός της ομιλίας είναι η εξοικείωσή μας με την έννοια της αρχέγονης αυτής ακτινοβολίας, των χαρακτηριστικών της και πάνω από όλα με τη σημασία της.

 Περισσότερες πληροφορίες για τη Διαδραστική Έκθεση μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου: http://www.eugenfound.edu.gr, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με πειράματα, αφηγήσεις για την ιστορία της επιστήμης και ομιλίες ερευνητών, που μας ενημερώνουν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, στις σελίδες και στα κανάλια που ακολουθούν: 

Vimeo: https://vimeo.com/channels/248278

YouTube:http://www.youtube.com/user/eugenfound

Facebook:http://www.facebook.com/Diadraseis

Twitter: https://twitter.com/diadraseis

Joomla templates by a4joomla