Έγκριση - Πρόσκληση συμμετοχής στο μαθητικό Φεστιβάλ διάχυσης καλών πρακτικών των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων 2017-18

ΤηΔευτέρα 21 Μαΐου 2018 και την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018εγκρίθηκε και συνδιοργανώνεται από τη Δ/νση Δ/θμιαςΕκπ/σης Δ΄Αθήνας, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, το Μαθητικό Φεστιβάλ διάχυσης καλών πρακτικών των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων 2017-18. Στο Μαθητικό Φεστιβάλτο οποίο θα πραγματοποιηθεί στο συγκρότημα των 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Π. Φαλήρου (Τερψιθέας 35 και 28ης Οκτωβρίου, τηλ. 2109819543, 2109824360, Στάση τραμ «Ευαγγελική Σχολή) θα γίνει παρουσίαση των Προγραμμάτων και έκθεση αφίσας και κατασκευών.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα δοθεί η δυνατότητα στις μαθητικές ομάδες που επιθυμούν, να παρουσιάσουν τους κυριότερους θεματικούς άξονες με τους οποίους ασχολήθηκαν στη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους, τον τρόπο εργασίας που ακολούθησαν, καθώς και τα αποτελέσματα και/ή το υλικό που παρήγαγαν κατά την εξέλιξη του Προγράμματος τους στην ευρύτερη σχολική κοινότητα της Διεύθυνσης Δ΄Αθήνας.

Τα σχολεία που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή καλούνται:

α) να αποστείλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την έγκριση της μετακίνησης στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων (υπόψη καςΔημητρακάκη) και

β) να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://bit.ly/D-FEST2018μέχρι και την Τρίτη 15 Μαΐου 2018.

Τα εγκεκριμένα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί, μπορούν να συμμετέχουν με χορευτικό, μουσικό ή άλλο δρώμενο με κινηματογραφική ταινία σε μορφή αρχείου mp4 ή avi, με πόστερ - αφίσα, με κατασκευές, με ψηφιακή παρουσίαση. Θα υπάρχει διαθέσιμος υπολογιστής και βιντεοπροβολέας. Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθήσουν τις εργασίες των άλλων ομάδων, οι συντονιστές θα μπορούν να δηλώνουν προτίμηση χρονικής ζώνης, αλλά η σειρά παρουσίασης θα ανακοινώνεται μετά από κλήρωση την ίδια μέρα της παρουσίασης.

Κάθε ομάδα θα έχει στη διάθεσή της μέχρι δέκα(10) λεπτά παρουσίασης (ενδεικτικά προβολή/χορός) του προγράμματος της και θα αποτελείται από μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και επιθυμούν να το παρουσιάσουν. Στην περίπτωση θεατρικών παραστάσεων προβλέπεται 15λεπτο παρουσίασης.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί εκπροσώπηση όσο το δυνατόν περισσότερων σχολείων, οι ομάδες καλούνται να δηλώσουν εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης. Σε περίπτωση πληθώρας συμμετοχών, θα ακολουθήσει ηλεκτρονική κλήρωση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσίαση όλου του εύρους των σχολικών δραστηριοτήτων.

Στην περίπτωση των στατικών εκθεμάτων σας ενημερώνουμε, ότι θα είναι διαθέσιμα θρανία, όπου θα τοποθετηθούν τυχόν ογκώδεις κατασκευές των μαθητικών ομάδων (π.χ. μακέτες). Αναφορικά με την έκθεση υλικού των μαθητικών ομάδων, όπως αφίσες, φωτογραφίες, γελοιογραφίες κ.τ.λ. οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν προβλέψει για την σταθερή επικόλληση τους σε επιφάνειες ανάρτησης (π.χ. σκληρά χαρτόνια, φελιζόλ), τα οποία θα φέρουν μαζί τους στο χώρο της συνάντησης, καθώς δεν είναι δυνατή η επικόλληση στους τοίχους του σχολείου. Η ομάδα των μαθητών θα πρέπει να παραμείνει στον εκθεσιακό χώρο για το διάστημα λειτουργίας της έκθεσης, ώστε να εκθέτει το έργο της και να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό.

Η μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών για την παρουσίαση των σχολικών προγραμμάτων προβλέπεται από τη σχετική εγκύκλιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων 188142/ΓΔ-2/11/2017  παράγραφος 1.5. και θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το Άρθρο 9 - Συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε διαγωνισμούς, μαθητικά συνέδρια, ημερίδες και λοιπές εκδηλώσεις - της ΥΑ 3312/ΓΔ4 –ΦΕΚ 681 τεύχος Β, 6-3-2017).

Παράλληλα με την παρουσίαση των προγραμμάτων όσοι εκπαιδευτικοίεπιθυμούν μπορούν να λάβουν μέρος σεδύο δραστηριότητες τύπου «Escapegame» στους χώρους της βιβλιοθήκης του 2ου Γυμνασίου Π. Φαλήρου και του1ου ΕΚΦΕ που στεγάζεται στο ίδιο σχολείο.Τα Escapegames είναι μια εμπειρία φυγής από την καθημερινότητα, μια εκπαιδευτική ώρα στην τάξη γεμάτη δράση αλλά και γνώση. Οι προτεινόμενες δραστηριότητεςαφορούν σε δυο παιχνίδια τα οποία απαιτούνγνώσεις γενικού περιεχομένου, εντός της σχολικής ύλης, με βάση δυο μικρές ιστορίες, μια στη βιβλιοθήκη και μια στο χημείο (ΕΚΦΕ), μέσα από ενδιαφέροντες γρίφους. Οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες από την ομάδα Escapology- Ευθυμίου Μιχαήλ, Χατζηγιάννη Μαρία και Καλαϊτζίδης Παναγιώτης.

Το τελικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί μετά τη συλλογή και επεξεργασία όλων των αιτήσεων στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δ.Ε. Δ΄Αθήνας.

Πολιτιστικές ανταλλαγές

Κατά τη φετινή διοργάνωση προτείνεται όσα σχολεία έχουν προετοιμάσει θεατρικές παραστάσεις να προχωρήσουν σε ανταλλαγές παραστάσεων, προκειμένου να παρουσιαστούν ολοκληρωμένα τα έργα και όχι αποσπασματικά για ένα 15λεπτο στα πλαίσια του Φεστιβάλ. Η αποσπασματική παρουσίαση αδικεί τα θεατρικά έργα και τις προσπάθειες των συντελεστών. Σε μία πρώτη φάση τα σχολεία που επιθυμούν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη την παράστασή τους, καλούνται να δηλώσουν σε ειδική φόρμα στη διεύθυνση http://bit.ly/ANTALLAGESτα στοιχεία τους. Στη συνέχεια η Διεύθυνση θα κοινοποιήσει στα σχολεία την κατάσταση των σχολείων, που προσφέρονται να παρουσιάσουν την παράστασή τους ολοκληρωμένη είτε στο δικό τους χώρο είτε δέχονται να φιλοξενηθεί η παράσταση σε αίθουσα εκδηλώσεων άλλου σχολείου. Τα σχολεία που επιθυμούν να φιλοξενήσουν μία παράσταση είτε να παρακολουθήσουν στο χώρο του σχολείου που την οργανώνει, θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον συντονιστή προκειμένου να προγραμματίσουν τις παραστάσεις. Σκοπός  των πολιτιστικών ανταλλαγών είναι:

Η προσέγγιση και η εξοικείωση των μαθητών με θεατρικά κείμενα  και μουσικά έργα.

Η ενθάρρυνση των μαθητών να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις

Η προώθηση ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των σχολείων και η δημιουργία νέων δεσμών

Υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή στο φεστιβάλ είναι προαιρετική. Παρακαλούμε για την ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα εκείνων που συμμετέχουν σε Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Joomla templates by a4joomla