Δωρεάν προβολές φεστιβάλ Ethnofest και υποστηρικτικό υλικό

Επισυνάπτονται τα προγράμματα του τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ καθώς και το πρόγραμμα Δωρεάν προβολών του φεστιβάλ Ethnofest για σχολεία.

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής κληρονομιάς έχει αναπτύξει σταθερή συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (Ethnofest), έναν αναγνωρισμένο πλέον ετήσιο θεσμό ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και δίνει τη δυνατότητα στο ευρύτερο κοινό να γνωρίσει την εγχώρια αλλά και τη διεθνή παραγωγή του εθνογραφικού κινηματογράφου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ,το οποίο φιλοξενείται στον κινηματογράφο «Άστορ» (στοά Κοραή, Αθήνα), η Διεύθυνση σε συνεργασία με το Ethnofest πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία περιλαμβάνουν ειδικές προβολές για μαθητές (ΠΕ και ΔΕ) επιλεγμένων εθνογραφικών ταινιών που αναφέρονται σε διαφορετικές εκφάνσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. παραδοσιακές τέχνες και τεχνογνωσία, λαϊκά δρώμενα, μουσική, χορός κλπ.). Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ταινίες «Τηνιακή Μαρμαροτεχνία», «Μωμοέρια», «Ρεμπέτικο», «Ο Τρανός χορός στη Βλάστη Κοζάνης» κ.ά. Τη φετινή χρονιά το Ethnofest πρόκειται να πραγματοποιηθεί από 28 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου. Οι προβολές για σχολικές ομάδες θα πραγματοποιηθούν πρωινές ώρες (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Οι ταινίες, παραγωγής της Διεύθυνσης φιλοξενούνται και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας (http://ayla.culture.gr/educational-material/)
2) Συνοδευτικό ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Εκτός από τις προβολές για σχολεία κατά τη διάρκεια του ETHNOFEST, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν τις ταινίες που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης με τη βοήθεια και συνοδευτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο περιλαμβάνει: πληροφορίες και επεξηγηματικά κείμενα για θέματα που αφορούν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τη σχέση της με τον εθνογραφικό κινηματογράφο, καθώς και προτάσεις αξιοποίησης των επιλεγμένων ταινιών. Σημειώνεται ότι το αποθετήριο συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες ταινίες.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Έλενα Ε. Μπαζίνη Τηλέφωνο: 210-5219067 Ηλ. Δ/νση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρατίθενται μέρες και ώρες προβολών.

Όλα τα ανωτέρω μπορούν να συνδεθούν με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικού προγράμματος.

Ακόμη πραγματοποιείται πιλοτική εφαρμογή ενός νέου εκπ/κού προγράμματος με θέμα: «Το αγροτικό τοπίο ως πολιτιστική κληρονομιά». Πρόκειται για νέα εκπαιδευτική δράση της Υπηρεσίας, η πιλοτική εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε κατά το σχολικό έτος 2018-9. Απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στοχεύει στη γνωριμία τους με την έννοια του αγροτικού τοπίου και στην ανάδειξη της αξίας του ως πολιτιστικής κληρονομιάς. Βασίζεται στη διασύνδεση διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων (π.χ. ιστορία, γεωγραφία, λογοτεχνία) και ως εκ τούτου προτείνεται για διαθεματική προσέγγιση με τη συνεργασία εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων. Παράλληλα, αξιοποιεί τη βιωματική εμπειρία (παρατήρηση, ενσώματη βίωση, κιναισθητικά ερεθίσματα κτλ.) των μαθητών, εισάγοντάς τους στην ερμηνεία του αγροτικού τοπίου, το οποίο και προσπαθεί να αναδείξει ως σύνθετη φυσική και πολιτισμική κατηγορία".Περισσότερες πληροφορίες αν σας ενδιαφέρει να δηλώσετε συμμετοχή στο συνημμένο έγγραφο και στο τηλέφωνο/ e mail της κ. Μπαζίνη.

Προβολές Ethnofest Δωρεάν για σχολεία
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
29/11/2019 09:00-10:3011:00-12:30

2/12/2019 09:00-10:3011:00-12:30

3/12/2019 09:00-10:3011:00-12:30

4/12/2019 09:00-10:3011:00-12:30

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (YPPOA20.pdf)YPPOA20.pdf[Ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές δράσεις της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.]966 kB
Joomla templates by a4joomla