Google art project

Το Google Art Project είναι μια συνεργασία της Google με τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν χιλιάδες έργα τέχνης μέσω online περιήγησης στους χώρους τους. Το Google Art Project είναι ένα μεγάλο εκπαιδευτικό εργαλείο για τους φοιτητές των καλών τεχνών, και τους λάτρεις της τέχνης,αλλά και για εκείνους που θέλουν να μάθουν για την τέχνη. 

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι όμοια με αυτή του Street View, αφού υπάρχει χαρτογράφηση εντός των μουσείων και δυνατότητα περιστροφής και περιπλάνησης από διάδρομο σε διάδρομο.

 

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν χρησιμοποιώντας το όνομα του καλλιτέχνη, το έργο τέχνης, το είδος της τέχνης, το μουσείο, τις συλλογές και τη χρονική περίοδο. Επίσης, ενσωματωμένα στην ιστοσελίδα βρίσκονται το Google+ καθώς και βίντεο hangouts, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον επισκέπτη να δημιουργήσει μία ακόμα πιο ιδιαίτερη σχέση με τους χώρους τέχνης.

Παρέχεται η δυνατότητα επιλέγοντας τα έργα τέχνης που ενδιαφέρουν τον επισκέπτη, να τα δει σε υψηλή ανάλυση (εφόσον είναι διαθέσιμα) και να πάρει πρόσθετες πληροφορίες. 

 Αρκετά μουσεία επέλεξαν από ένα έργο το καθένα, για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση, με την τεχνολογία ?gigapixel?. Κάθε μια από αυτές τις εικόνες αποτελείται από 7 δισεκατομμύρια pixels, επιτρέποντας έτσι στο θεατή να μελετήσει λεπτομερώς το έργο και τις λεπτομέρειές του, τις πινελιές ή την πατίνα, κάτι που θα ήταν αδύνατον να συμβεί με γυμνό μάτι. Λεπτομέρειες που παρατηρούνται με δυσκολία, τώρα φαίνονται ξεκάθαρα, όπως για παράδειγμα οι μικροσκοπικές φιγούρες στο έργο του Bruegel, Tower of Babel, τα σύμβολα στη Piedra del Sol του Μεξικό ή οι λεπτομέρειες στο αριστούργημα του Seurat, A Sunday on La Grande Jatte.

 Η ανάλυση των εικόνων αυτών σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του θεατή να κάνει zoom, επιτρέπει στους λάτρεις της τέχνης να ανακαλύψουν πτυχές των έργων που μπορεί να μην είχαν δει ξανά από τόσο κοντά, όπως για παράδειγμα οι μικρογραφίες ανθρώπων μέσα στο ποτάμι στο έργο του El Greco ?View of Toledo?.

Η λειτουργία «My Gallery» επιτρέπει στον χρήστη να «σώσει» τα έργα τέχνης που επιθυμεί, δημιουργώντας τη δική του προσωπική συλλογή. Ο χρήστης μπορεί επίσης να προσθέσει σχόλια σε κάθε πίνακα καθώς και να μοιραστεί τη συλλογή που έχει δημιουργήσει με φίλους και συγγενείς. Είναι επίσης ένα ιδανικό εργαλείο για σπουδαστές ή ομάδες που δουλεύουν πάνω σε ομαδικά projects.

Ένα εργαλείο υπό την ονομασία «Σύγκριση» επιτρέπει στους χρήστες να εξετάσουν δύο εκθέματα το ένα δίπλα στο άλλο και να δουν πως η τεχνική του καλλιτέχνη εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων, να βρουν ομοιότητες στις διακοσμητικές τέχνες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών ή να ερευνήσουν σε βάθος σε δύο πλευρές του ίδιου εκθέματος. 

 

Joomla templates by a4joomla