Φόβος ? Ρατσισμός STOP!

Το ΦΟ-ΡΑ STOP! είναι μια κοινωνική δράση που προσφέρεται δωρεάν στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια ? Λύκεια), ένα θεατρικό βιωματικό «παιχνίδι» αλλά και ένας ειλικρινής διάλογος με τα παιδιά και τις αγωνίες τους πάνω σε ένα καυτό κοινωνικό ζήτημα: τον φόβο του Άλλου. 

Το Εθνικό Θέατρο είναι ένας οργανισμός με ενεργό ρόλο στην πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα και σε αλληλεπίδραση με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Αισθάνεται την ανάγκη να είναι κοντά στους νέους και τις ανησυχίες τους, να συνομιλεί μαζί τους, ακόμη και να παίρνει θέση, σε καυτά κοινωνικά ζητήματα. 
Τι είναι αυτό που μας κάνει τόσο επιφυλακτικούς και γεννάει τον φόβο; Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις αναζητούνται μέσω της δράσης αυτής και επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση, η όξυνση της κριτικής σκέψης και η κατανόηση του διαφορετικού.  Σε μια περίοδο κοινωνικής κρίσης τα ζητούμενα αυτά γίνονται ακόμη πιο επιτακτικά και η ελευθερία της έκφρασης, του διαλόγου και της ανταλλαγής πρέπει να διαφυλάσσονται. 
Μέσα από ένα προωθημένο πρόγραμμα διά-δρασης με τους μαθητές που θα πραγματοποιείται μέσα στη σχολική αίθουσα από ηθοποιούς και δραματολόγους του Εθνικού Θεάτρου, με δραματοποιημένα ντοκουμέντα, θεατρικά κείμενα και ανοιχτό διάλογο, γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης του Άλλου η οποία συνεπάγεται και μεγαλύτερη κατανόηση του Εγώ, καθώς ο Άλλος δεν μας απειλεί αλλά μάλλον μας συμπληρώνει. Τα όρια ?κάθε είδους- άλλωστε είναι όχι μόνο σημείο διαχωρισμού αλλά και ένωσης, όχι μόνο σημείο απόκλισης αλλά και σύγκλισης. 
Αφετηρία για το πρόγραμμα αυτό αποτελεί η παράσταση του Τρίτου Κύματος των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς που ανεβαίνει στην εφηβική σκηνή στο θέατρο Χώρα. 
Οφέλη από τη δράση: 
-    Διευκολύνει τους καθηγητές στην επαφή με τα παιδιά και στην προσέγγιση ορισμένων κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων 
-    Επιτρέπει την κατανόηση της διαφορετικότητας 
-    Τονώνει την κοινωνική συνοχή 
-    Οξύνει την κριτική σκέψη των μαθητών 
-    Αποτρέπει φαινόμενα εξτρεμισμού και ακρότητας 
-    Ευαισθητοποιεί τους μαθητές απέναντι στον ρατσιμό, τον ολοκληρωματισμό και τις φοβίες. 
-    Εμπλέκει τους μαθητές σε μία δημιουργική δραστηριότητα που ερεθίζει τη φαντασία και τη σκέψη τους
-    Ενθαρρύνει τη σχέση των μαθητών με την τέχνη 
-    Αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ σχολικής και κοινωνικής πραγματικότητας 
-    Προλαμβάνει βίαιες και ρατσιστικές συμπεριφορές. 

Joomla templates by a4joomla